Maaliskuun 2024 blogi

on

Tiltti Kymenlaakso -hankkeen kuulumisia!

Tieto- ja tukipiste Tiltti perustettiin Kymenlaakson alueelle reagoimaan alueen rahapelihaittoihin.  Pelaajien tilanteet eskaloituvat entistä nopeammin ja velkaantuminen saattaa tapahtua hetkessä. Covid-19 ajan jälkeen kivijalkaliikkeissä eli peliautomaateilla pelaaminen on vähentynyt huomattavasti ja rahapelejä pelataan eniten älylaitteilla. Tieto- ja tukipisteen päivystykset ovat kiertäneet viikoittain Kymenlaakson alueilla tavoittaen pelaajia vaihtelevasti. Tyypillisesti ensimmäiset askeleet Tiltin asiakastyössä otetaan kävijän yksilöllisen tilanteen kartoittamisella.

Kuvassa rahapelaajan kokemuksia tilanteestaan.


Usein omaan tilanteeseen halutaan heti konkreettisia toimia ja apua, kuten pelaamisen estäviä ohjelmia älylaitteisiin. Velkojen ja oman talouden kartoittaminen sekä järjestely tuovat selkeyttä kaaokseen. Talous- ja velkaneuvonta on toiminut korvaamattomana apuna talouskiemuroissa.
Rahapelihaittatyö on haastavaa monestakin näkökulmasta. Apua haetaan usein vasta tilanteen ollessa apuun päin pakottavaa.  Rahapelierityisen työn näkökulmasta tietenkin toivoisi kovasti, että häpeän stigma helpottuisi ja apua kehdattaisiin hakea aikaisemmin. Pelaajien yksilölliset tilanteet ovat usein monimutkaisia, mutta samalla erittäin tyypillisiä samoja kaavoja toistavia skenaarioita, johon erityisesti vertaistuen voima voisi auttaa. Rahapeliriippuvuuteen tyypillisimmillään kuuluu omasta tilanteesta johtuva voimakas häpeä, joka pahimmillaan estää avun hakemisen. Kynnyksen yli astuminen aloittaa pelaajassa kuitenkin usein prosesseja, jotka muuttavat tilannetta parempaan suuntaan.

Kuva: tietoisku rahapelaamisesta, velkaantumisesta ja veloista selviytymisestä yhteistyössä Talous- ja velkaneuvonnan ja ulosoton kanssa (Heidi Mylläri)


Hankkeen aikana on ollut suuri ilo tavata paljon Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, sekä kokemusasiantuntijoita. Hankkeen yksi tavoite onkin ollut tietoisuuden lisääminen rahapelihaitoista alueellamme.  Usein rahapeliteema tuo verkostoista riippumatta samaa viestiä: ongelmallista rahapelaamista kohdataan paljon, mutta ammattilaistenkin keinot tilanteissa ovat vähissä.  Tiltti on parhaansa mukaan reagoinut myös alueen ammattilaisten toiveisiin ja tarpeisiin.

Hankekoordinaattori Heidi Mylläri


Tilttien yhteistyö Helsingin ja Satakunnan alueiden kesken on ollut korvaamatonta. Hankkeen aikana olen saanut tavata rahapelierityisen työn rautaisia ammattilaisia ja ammentaa heidän oppejaan Kymenlaaksossa. Helsingin Kollega Katrilla onkin puhelin välillä käynyt kuumana konsultointien merkeissä. Olen oivaltanut, että rahapelierityistä työtä ajautuu tekemään porukka, joka kokee ilmiön hyvin mielenkiintoiseksi, on motivoitunutta oppimaan ja kasvamaan ammatillisesti, sekä kohtaamaan pelaajia aidosti välittäen ja heidän yksilölliset tilanteensa huomioiden. Suuri kiitos rahapelierityisen työn ammattilaisille ympäri Suomea!
Hankkeen pohjaorganisaatio Kaakkois-Suomen Sininauha on toiminut loistavana yhteisönä ja tukena. Kaakkois-Suomen Sininauhan arvot toimivat niin asunnottomuus, -päihde, kuin rahapelierityisessäkin työssä. Me olemme ihmisen puolella.

Kuva: Kaakkois-Suomen Sininauha kellumassa.

Pian hankkeessa alkavatkin uudet haasteet Ak-rahoituksen hakemisen muodossa. Kymenlaaksossa meillä on tarvetta jatkossakin rahapelierityiselle työlle. Pidetään peukkuja, että STEA on meidän kanssamme samaa mieltä.

Hyvää kevättä kaikille blogitekstin lukijoille!

Heidi Mylläri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *